Het is de bedoeling dat het groeihormoon in het bloed terechtkomt, want hormonen worden via de bloedbaan door het lichaam vervoerd. Dit geldt ook voor het groeihormoon. Groeihormoon is een eiwit. Als men eiwitten via de mond inneemt, worden deze in de maag en darmen direct afgebroken door de maag- en darmsappen en verliezen daarbij hun werking. Daarom is het niet mogelijk om groeihormoon in pilvorm toe te dienen: de pil is zijn werking al kwijt nog voor hij in de bloedbaan terecht is gekomen.

Om bovenstaande reden wordt groeihormoon geïnjecteerd. Bij een groeihormoonbehandeling wordt dagelijks een door de kinder-endocrinoloog bepaalde kleine hoeveelheid groeihormoon onder de huid ingespoten. Dit wordt een subcutane (sub – onder, cutaan – de huid) injectie genoemd. Het groeihormoon komt daarmee vlak onder de huid terecht en verspreidt zich via de bloedvaatjes in de rest van het lichaam, waar het zijn werk kan doen.

Mocht men horen van een kind dat tabletjes heeft gekregen om beter te groeien, dan had dat kind geen groeihormoontekort en kreeg het geen groeihormoon. Groeihormoon kan alleen maar met een injectie worden toegediend.

Voor groeihormoon injecties zijn goede toedieningssystemen ontwikkeld, met piepkleine naaldjes. Die zijn ontwikkeld voor de miljoenen mensen op de wereld die insuline voor suikerziekte gebruiken en ook moeten injecteren.