Allereerst gaan kinderen door het groeihormoon beter groeien. Natuurlijk moet u wel even geduld hebben voordat voordat er echt effect is te zien; al denken kinderen vaak dat ze na twee injecties al net zo lang zullen zijn als hun vriendjes. Het duurt ongeveer een half jaar voordat er een substantiële verbetering in de groei is te zien. De meest drastische lengtegroei gebeurt meestal tijdens de eerste 6 tot 12 maanden van de behandeling. Kinderen kunnen in dat eerste jaar wel 8-10 cm groeien. Binnen anderhalf jaar groeihormoonbehandeling bereiken de meeste kinderen de onderste lijn van het normale bereik van de groeicurve en na 3 jaar hebben ze hun achterstand ingehaald en volgen dan een normale groeicurve. Dit geldt voor alle oorzaken van SGA, ook voor het Silver-Russell-syndroom.

De kinderen groeien niet alleen beter, ze gaan ook beter eten, worden sterker en voelen zich beter. Groeihormoon zorgt namelijk ook voor betere spierontwikkeling, sterkere botten, goede lichaamssamenstelling, goede hartfunctie en je gewoon lekker voelen. Bovendien krijgen de kinderen een beter zelfbeeld. In het begin zullen de lichaamsverhoudingen veranderen, net als normaal het geval zou zijn geweest. Alle lichaamsdelen gaan groeien met een voor dat lichaamsdeel normale snelheid, maar ze zullen ook weer op tijd stoppen met groeien.

Richard en Renate, ouders van Verena (5 jaar)

“Verena is nu 6 maanden in behandeling. De specialist zegt dat ze in die 6 maanden zoveel gegroeid is als je normaal in een jaar kan verwachten, dus de behandeling werkt wel degelijk. We hebben zelf het verschil niet zo opgemerkt, maar mensen die haar een poosje niet gezien hebben, zien dat ze gegroeid is en dat is altijd leuk om te horen.”

Mike en Naomi, ouders van Max (8 jaar)

“In het begin sloeg de behandeling bij Max maar traag aan. Het duurde bijna anderhalf jaar voor je de resultaten ervan kon merken. In het begin merkten we alleen dat hij sneller uit zijn kleren groeide dan voordien. Toen hij 6 of 7 was begon hij ineens veel sneller te groeien en haalde hij andere jongens van zijn leeftijd in. Met het tempo dat hij nu groeit, verwachten we dat hij een volwassen lengte van 180 cm – 185 cm zal bereiken!”

Rob en Geannet, ouders van Rick (15 jaar)

“Toen Rick eenmaal met de behandeling was begonnen, haalde hij de achterstand snel in. Binnen ongeveer een jaar zat hij in het normale bereik. Sindsdien volgt hij netjes de normale groeicurve. We zijn er allemaal heel blij mee, want dit bevestigt dat wij de juiste keuze hebben gemaakt.”