Is het injecteren van lucht gevaarlijk?
Hoe weet je zeker dat je in vet injecteert?
Tips voor koel bewaren
Wat als het groeihormoon te warm of te koud wordt?
Wat betekent pijn bij het injecteren?
Moeten we de huid voor de injectie steriliseren?
Wat gebeurt er als je een ader raakt?
Mogen we dezelfde naald meer dan één keer gebruiken?
Hoe moeten we de gebruikte naalden weggooien?
Wat als mijn kind bang is voor naalden?
Moet je doorgaan met injecties als je kind ziek is of medicijnen krijgt?
Wat als je een injectie overslaat?
Wanneer moet mijn kind beginnen zichzelf te injecteren?
Kun je je kind injecteren terwijl het slaapt?

Is het injecteren van lucht gevaarlijk?
Veel mensen zijn bang om lucht te injecteren omdat ze denken dat het gevaarlijk is. Maar het injecteren van lucht in lichaamsvet is helemaal niet gevaarlijk. Ten eerste kun je zonder problemen best wat lucht in een ader injecteren alhoewel de meeste mensen het idee niet prettig vinden. Het is belangrijk om te beseffen dat je bij groeihormoon in het onderhuids vet injecteert en dus niet in een ader. Ten tweede, als je de pen draait en met de naald naar beneden houdt om te injecteren, komt de lucht meestal vanzelf naar boven. Soms zien mensen een kleine luchtbel en dan spuiten ze heel veel groeihormoon in de wastafel om de lucht eruit te krijgen. Maar dat is een enorme verspilling van groeihormoon en van geld.

Hoe weet je zeker dat je in vet injecteert?
Om er zeker van te zijn dat je in onderhuids vet injecteert, moet je, voor een injectie in de dij, altijd zo goed mogelijk op het hele bovenbeen zitten, dus zover mogelijk naar achteren. Als je alleen op de billen zit, dan valt het vetweefsel van de dijen naar beneden en kan de injectie in de spier terechtkomen.
Steek de naald ook tot het eind in de huid (dus wel helemaal erin, maar niet met kracht doordrukken). Dan komt het groeihormoon diep in het vet en wordt het door het lichaam opgenomen zoals de bedoeling is.

Tips voor koel bewaren
Leg het groeihormoon niet te ver naar achteren in de koelkast en leg het nooit tegen de achterwand, want dan kan het bevriezen. Leg het ook nooit in de deur van de koelkast, omdat het dan onderhevig is aan veel temperatuursschommelingen. Daarnaast wordt het telkens geschud, en dat is slecht voor het groeihormoon.
Het is handig om een speciale thermometer te kopen voor in de koelkast, om te controleren dat de temperatuur altijd tussen de +2oC en de +8oC blijft.

Wat als het groeihormoon te warm of te koud wordt?
Groeihormoon moet bewaard worden volgens de instructies van de producent. Als het groeihormoon warm wordt, blootgesteld is aan direct zonlicht of als het bevriest, kan het minder werkzaam worden, maar het wordt nooit schadelijk. Vaak wordt het groeihormoon dan troebel.

Wat betekent pijn bij het injecteren?
Eigenlijk mag een injectie met groeihormoon geen pijn doen. Is dat wel het geval, dan moet de injectietechniek waarschijnlijk een beetje bijgeschaafd worden. Het kan bijvoorbeeld pijn doen als je in de spier spuit in plaats van in het vet. Het kan ook pijn doen als je het groeihormoon steeds op dezelfde plek toedient. Onjuiste naaldlengte of verkeerde prikplaatsen kunnen ook pijn veroorzaken.


Moeten we de huid voor de injectie steriliseren?

Nee, het is niet nodig de huid te steriliseren. ‘Gewoon’ schone huid is oké.

Wat gebeurt er als je een ader raakt?
Omdat groeihormoon onder de huid wordt geïnjecteerd, is er weinig kans om een ader of zenuw te raken. Als de naald echter niet goed in de huid wordt gezet, kan het toch gebeuren. In dat geval zul je wat bloeddruppels zien en blijft er een blauwe plek achter.


Mogen we dezelfde naald meer dan één keer gebruiken?

Bij iedere injectie moet je een nieuwe naald pakken. Wen je vanaf het begin de juiste injectiemethode aan.

Hoe moeten we de gebruikte naalden weggooien?
Gooi de naalden gescheiden van ander afval weg, bij voorkeur in een speciale naaldcontainer die je gratis bij je apotheek kunt krijgen. Gooi nooit een naald weg zonder naaldverpakking.


Wat als mijn kind bang is voor naalden?

Als kinderen bang zijn voor een naald, zijn ze gewoonlijk over die angst heen te helpen door er echt de tijd voor te nemen, er met hen over te praten en naar hen te luisteren. Het kan een goed idee zijn ze alles te laten zien en het injectieproces met ze te doorlopen. Heel vaak kunnen mensen en kinderen hun angst overwinnen door die angst onder ogen te zien. Als het meisje ziet dat haar ouders zichzelf injecteren, kan dat ook helpen haar angst te verminderen, evenals oefenen op een pop of zelfs op de dokter of verpleegkundige.
Er bestaat ook een apparaatje waarin de naald verborgen zit en dat automatisch injecteert, zodat zij de naald niet in hun eigen lichaam hoeven te zetten. Er bestaat ook een naaldloos toedieningssysteem. Soms echter helpt dit allemaal niets en heeft het kind echt de hulp van een psycholoog nodig.

Moet je doorgaan met injecties als je kind ziek is of medicijnen krijgt?
Het is een veel voorkomend misverstand dat je de injectie niet hoeft te krijgen als je ziek bent, of als je verkouden bent of als je antibiotica gebruikt. Volgens de artsen is er geen enkele reden waarom je het groeihormoon niet zou kunnen nemen. Dus je moet proberen geen dag over te slaan.

Wat als je een injectie overslaat?
Als je de injectie ‘s avonds vergeet, moet je die de volgende ochtend toedienen en
dan het normale ritme weer oppakken. Neem geen dubbele avonddosis als je een keertje een injectie gemist hebt.
Zoals gezegd, als een kind regelmatig injecties overslaat, kan dat invloed hebben op het succes van de behandeling. En als het gebeurt net voor een controle kan het de resultaten van het onderzoek beïnvloeden en dus ook de beslissingen over de dosering die daaruit voortvloeit.

Wanneer moet mijn kind beginnen zichzelf te injecteren?
Er is geen strikte leeftijdsgrens waarboven een kind kan beginnen zichzelf te injecteren. Ze moet er klaar voor zijn en als ouders moet je eraan toe zijn om de controle over te geven. De arts zal samen met de ouders kijken wanneer dat het geval is. Het hangt er vanaf hoe rijp het kind is. Gewoonlijk beginnen kinderen als ze ongeveer tussen 8 en 10 jaar zijn. Soms is een logeerpartij of een schoolreisje in het vooruitzicht aanleiding om het zelf te gaan doen.

Kun je je kind injecteren terwijl het slaapt?
Dat is niet aan te raden. Je kind kan er angstig van worden of nachtmerries krijgen. Dan wordt het ook bang om naar bed te gaan. Het kind kan zich ook misleid voelen en het vertrouwen in de ouders verliezen.